یکی از سوالاتی که زیاد پرسیده میشود در مورد برنامه ریزی است و اکثر سوالات هم به اینگونه است که چگونه برنامه های خود را عملی کنیم و یا چرا برای اهدافمون اقدام نمی کنیم و چیکار باید کنیم.
اولین گام در برنامهریزی این است که برنامه خود را مکتوب کنیم. جالب است بدانید افرادی که افرادی که مینویسند، احتمال به موفقیت رسیدنشان 40 درصد بیشتر از سایر افراد خواهد بود.
چرا که نوشتن، ذهن را وادار میکند که باید به آن چیزی که نوشته ای عمل کنی و به نوعی آن نکته در ذهن ثبت دائمی میشود.
به همین دلیل است که افراد بزرگ و موفق دنیا میگویند: بنویسید تا اتفاق بیفتد… تا جایی که هنریت کلاوسر، کتابی دقیقاً به همین عنوان نوشته که در آن به طور کامل به اهمیت موضوع نوشتن پرداخته است.
برنامه ریزی بلند مدت و کوتاه مدت داشته باشید زیرا برای موفقیت در هر کاری به خصوص مسائل درسی و تحصیلی لازم و ضروری است. و حتماً ساعت مشخصی را برای شروع و پایان درس خواندن مشخص کنید و اجازه ندهید هیچ اتفاقی مانع این کار شود.
خودتان را عادت دهید در ساعات خاصی مطالعه کنید. اما ساعتی را انتخاب کنید که انرژی و انگیزه بیشتری برای درس خواندن دارید.
مثلاً برخی از دانش آموزان و کنکوریها مطالب را شب بهتر متوجه میشود و گروهی دیگر در صبحها میتوانند خوب درس بخوانند. باید آن ساعت را پیدا کنید و متناسب با آن برنامه ریزی کنید.
این کار باعث میشود که بهره وری شما به طرز شگفت انگیزی بالا برود و در مدت زمان کمتر مطالب بیشتری را یاد بگیرید. مثلاً صبح در ساعت خاصی بیدار شوید.
در ساعت خاصی صبحانه میل کنید و یک ساعت خاص شروع به مطالعه کنید. این نکته را فراموش نکنید که ذهن انسانها بعد از مدتی به کارهایی که انجام میدهند عادت خواهد کرد.
واحدهای مطالعاتی خود را نیز مشخص کنید و از زمان مشخصشده تجاوز نکنید. مثلاً برای عمومیها 45 دقیقه و نهایتاً 1 ساعت و نیم و برای اختصاصیها نیز 1ساعت و نهایتاً 2 ساعت کافی است.
برای استراحت نیز زمان مشخص کنید. بین هر واحد مطالعاتی 20 دقیقه استراحت کنید و سپس در ساعت مشخصی که تعیین کردهاید مطالعه را شروع کنید.
سعی کنید تا می توانید در درس خواندن خود مدیریت زمان داشته باشید. برخی از دانش آموزان یا دانشجویان هستند که ابتدا درس را با قدرت شروع می کنند و حتی ریزترین نکات آن را هم میخوانند اما آن قدر آن را طول می دهند که در نهایت به مباحث اصلی و دروس سختتر نمیرسند و نمی توانند آن ها را مطالعه کنند. در نتیجه نتایج خوبی هم نمی گیرند.
به تغذیه خود اهمیت دهید و در زمانهای استراحت کمی آبمیوه یا شکلات میل کنید و چشمهایتان را ببندید و چند نفس عمیق بکشید. سمت کامپیوتر یا تلویزیون نروید.
این وسایل چشمها و ذهن شما را بیشتر خسته میکند.
بعد از تمام شدن هر واحد مطالعاتی، آن را در دفتر برنامهریزی یادداشت کنید. نوشتن ساعاتی که مطالعه کردهاید به شما انگیزه میدهد و شما را نسبت به مطالعهی بیشتر و بهتر تشویق خواهد کرد.
با این روش برنامه ریزی نه تنها کاری سخت نیست بلکه شما تمام ساعت بیداری تون رو صرف کارهایی می کنید که از انجام شون لذت می برید و در عین حال زندگی دلخواه و آینده خود را می سازید.